sábado, 16 de enero de 2010

Posible miniestadi a la torre dels frares


Dijous, 17 de desembre del 2009


URBANISME
La torna del Miniestadi
La Torre dels Frares, els terrenys de Montcada per a la permuta amb el Barça, pendents d'una herència El debat familiar dificulta l'acord
A.Balanzà/C.Farrés

La Torre dels Frares, a Montcada i Reixac, lloc on el Barça i l'Ajuntament volen permutar els terrenys requalificats del Miniestadi J.L.
La Torre dels Frares, uns terrenys situats a tocar de la depuradora del Besòs i de la carretera de la Roca, al terme municipal de Montcada i Reixac, s'han convertit aquest estiu en la peça final del trencaclosques que des de fa deu anys enfrontava el Futbol Club Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona pel projecte de requalificació del Miniestadi. El Barça aportarà 30 milions d'euros per a l'obtenció del sòl de Montcada.
Des que a finals de juliol es va llançar el globus sonda d'un possible acord de permuta que implicaria la Torre dels Frares de Montcada, tenint en compte que les 7,06 hectàrees d'equipament esportiu que es perden a Barcelona s'han de recuperar en algun punt de l'àrea metropolitana, l'alcalde de Montcada, César Arrizabalaga, s'ha mostrat molt interessat en la possibilitat d'un acord. "El pacte amb el Barça té un interès altíssim per a Montcada", ha apuntat l'alcalde a l'AVUI.
La idea de Montcada, després de molts anys de tomba i gira entre l'Ajuntament i el FC Barcelona, no va agafar per sorpresa els dirigents locals, ja que el municipi té una oferta de terrenys sense definir que ja va provocar ara fa més de deu anys que el RCD Espanyol s'interessés per la zona del Mas Duran per construir la ciutat esportiva que finalment va aixecar a Sant Adrià de Besòs.

La serralada de Marina
La proposta de l'Ajuntament de Barcelona i del Barça és construir a la Torre dels Frares una sèrie d'equipaments esportius de primer nivell i que també es faci una connexió amb la zona de Vallençana Baixa per millorar la cohesió del municipi. "Permetrà apropar la nostra ciutat al Parc de la Serralada de Marina", ha apuntat Arrizabalaga. El nou equipament afavoriria la integració en el parc gràcies a la creació d'un corredor verd de connexió amb la llera del riu Besòs. Tot plegat ocuparia, doncs, set hectàrees de terrenys. Les 10 hectàrees restants de la finca són espai forestal i no es poden requalificar.
Però el moviment de peces encara té serrells: la Torre dels Frares és ara una propietat privada amb múltiples propietaris, la majoria residents a Barcelona, i amb la clàssica discussió entre germans per una herència. Els terrenys, cuidats en l'actualitat per masovers ben arrelats al municipi vallesà, han estat els últims anys zona de pas per a múltiples iniciatives populars com passejades veïnals i fins i tot el moviment okupa hi ha tingut presència continuada.
D'altra banda, aquest no és l'únic problema al qual s'enfronten el Barça i l'Ajuntament de Barcelona en el seu pacte. Al marge de la coneguda oposició veïnal de les Corts a la requalificació del Miniestadi, a Viladecans, on el Barça pretén aixecar un centre d'oci, també l'arribada del club no ha estat gaire aplaudida des del vessant de les organitzacions mediambientals. Els ornitòlegs han qualificat d'error el centre promès al municipi perquè afecta el parc natural del Remolar, un dels pocs aiguamolls que queden a Catalunya.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 30. Dilluns, 7 de setembre del 2009

No hay comentarios: