lunes, 1 de marzo de 2010

Mes miniestadi

www.eltriangle.eu

22/07/2009
Veïns de les Corts es mobilitzen contra la requalificació del Miniestadi
L’acord polític sembla proper però els ciutadans de la zona estan disposats a arribar als jutjats per aturar el pilotasso
Els veïns de les Corts han convocat una concentració ciutadana aquesta tarda per protestar contra la requalificació del Miniestadi que permetria fer més d’un miler de pisos en aquest terreny. Des del principi els veïns de la zona han mostrat el seu desacord amb aquest projecte ja que el terreny és sòl qualificat com d’equipaments esportius pel Pla General Metropolità (PDM) i segons la llei “només pot seguir destinat a equipaments o passar a ser parc o jardí públic”. Per això els veïns ja han advertit que optaran per la via judicial si es tira endavant la requalificació.

Tot i així, aquest mateix divendres es podria presentar la requalificació al Ple de l’Ajuntament, on el PSC li donaria el seu suport i ICV s’hi oposaria. CiU ja ha manifestat estar d’acord amb el projecte, tot i que amb matisos. El president dels convergents a Barcelona, Xavier Trias, acceptarà la requalificació si es destinen pisos per a discapacitats i persones amb malalties mentals, a més de fer la meitat dels habitatges com a pisos de protecció oficial, entre altres condiciones perquè doni el seu suport. Està per veure què faran les altres formacions polítiques, tot i que sembla difícil aturar el pilotasso del president del Barça, Joan Laporta. Segons el veïns, el Barça s’embutxacarà fins a 2.500 milions d’euros si aconsegueix la requalificació, uns diners que li permetrien tirar endavant la remodelació del Camp Nou, dissenyada per l'arquitecte britànic Norman Foster. A més, adverteixen que la ciutat perdrà 70.000 metres quadrats d’equipaments.

Durant el procés l’Ajuntament de Barcelona va proposar al Barça fer nous equipaments a 7,5 hectàrees de Montcada i Reixac per compensar la requalificació a les Corts, un pla que tampoc ha fet canviar d’opinió els veïns. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha explicat que “estem treballant per arribar a un acord polític com més aviat millor”, unes presses que els veïns atribueixen a les vacances d’estiu, ja que si el projecte s’aprova ara les crítiques de l’opinió pública i els mitjans arribarien durant el mes d’agost, quan l’alcalde apareix menys en escena. Davant la precipitació de les negociacions els veïns començaran a mobilitzar-se i fa mesos que mostren als seus balcons pancartes amb missatges contraris a la requalificació.

24/07/2009 ERC recolzarà la requalificació del Miniestadi si es fa un ecobarri
El president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha explicat que el seu partit aprovarà la requalificació del Miniestadi si l’espai s’utilitza per fer un ecobarri. Això suposaria posar plaques solars, reutilitzar aigües grises i estalviar energia, tal com es va fer en l’únic ecobarri de la ciutat, a Vallbona. Portabella ha afirmat que és una condició “irrenunciable” perquè ERC recolzi el pla del Barça, que ja compta amb el suport de PSC i CiU. Els veïns de les Corts ja s’han manifestat públicament contraris a la requalificació del Miniestadi i veuen en la proposta de Portabella una opció “suggeridora”, segons ha dit la presidenta de la Coordinadora d’Associacions i Entitats de Les Corts, Adela Agelet.

El líder d’ERC a l’Ajuntament també ha explicat que tampoc es podran fer edificis més alts de nou plantes i que s’ha de destinar un nombre d’aquests pisos per investigadors i estudiants universitaris. A més, Portabella s’ha mostrat a favor de compensar els equipaments esportius que es perdran amb la desaparició del Miniestadi en uns terrenys a Montcada i Reixac. Una altra proposta d’ERC és fer un aparcament de 1.500 places, una idea que Agelet no entén perquè portaria més cotxes i trànsit a una zona ja saturada.

27/07/2009
Hereu i Trias pacten la requalificació del Miniestadi
L’alcalde de Barcelona ha acceptat les condicions que exigia CiU per aprovar el pla
La requalificació dels terrenys del Miniestadi està ja molt a prop. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acceptat les condicions que exigia CiU per tal de donar el seu suport al projecte, i entre els dos partits ja sumen la majoria necessària per portar a terme la requalificació del terreny, tot i que ERC també podria donar el seu vistiplau.Per contra, ICV ja ha manifestat que no està d’acord amb el projecte perquè “no obeeix al model de transformació en benefici de la ciutat que defensava ICV-EUiA, concedeix plusvàlues excessives al Barça i no respon a les necessitats socials del districte en matèria d’equipaments”, segons ha explicat el líder municipal de la formació, Ricard Gomà. També els veïns de les Corts han mostrat des del principi el seu desacord amb el projecte però tot apunta a què el F.C.Barcelona s’acabarà sortint amb la seva.

Trias ha manifestat trobar-se “sincerament satisfet” després de la seva reunió amb Hereu, ja que finalment es guardaran la meitat de pisos que es facin per habitatge protegit i s’utilitzaran els baixos dels edificis per entitats del barri, que eren algunes de les condicions dels convergents. Aquest dimarts es podria escenificar el pacte entre PSC i CiU, al que s’hi pot sumar ERC, en una exposició conjunta del nou pla. Tot i que un sòl qualificat com d’equipaments esportius només pot seguir destinat a equipaments o passar a ser parc o jardí públic, segons la llei, la requalificació del Miniestadi segueix endavant i comportarà canviar el Pla General Metropolità (PGM).


28/07/2009 El Barça ja té el seu pilotasso
PSC, CiU i ERC segellen la requalificació del Miniestadi amb l'oposició d'ICV i els veïns de les Corts. Les plusvàlues se situaran entre 150 i 200 milions i permetran afrontar la costosa reforma del Camp Nou
Després de més de 10 anys de debat, la requalificació dels terrenys on s'ubica el Miniestadi és un fet. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el presidents dels grups municipals de CiU i ERC a l'Ajuntament, Xavier Trias i Jordi Portabella, respectivament, han segellat aquest dimarts el que han definit com un "bon acord polític" en paraules del polític socialista. Segons l'alcalde, és un acord "ampli, sòlid i bo per a tots" que donarà lloc al segon ecobarri de la ciutat, després del de Vallbona, tal com exigia Esquerra. A més, Hereu ha negat que l'operació sigui un pilotasso urbanístic, com denuncien els veïns de les Corts.

L'acord, signat a la tarda pel president del Barça, Joan Laporta, suposarà la construcció de 1.600 pisos -la meitat de protecció oficial- als terrenys del Miniestadi. Tot i avalar l'acord, Trias ha lamentat la incapacitat de l'Ajuntament per convèncer els veïns, mentre que Portabella ha comentat que en comparació amb les requalificacions dels terrenys d'altres clubs, aquesta destaca perquè el verd estratègic, els equipaments i l'habitatge protegit estan per sobre de la mitjana i l'edificabilitat, en canvi, queda per sota. El sostre edificable del conjunt de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) serà de 153.000 metres quadrats (134.000 en l'illa del Miniestadi i 19.000 en l'illa de l'estadi). El PGM, en principi, s'aprovarà a l'octubre.

A banda de pisos, alguns per a estudiants i investigadors, el districte de les Corts obtindrà 31.700 metres quadrats de zona verda i més de 12.000 d'equipaments, amb una escola, un institut, un escola bressol, un ambulatori, una residència d'avis i centre de dia, un pavelló amb piscina i un centre cívic amb auditori. L'acord, que entronca amb la transformació del Campus Sud de la Universitat de Barcelona (UB), inclou millores viàries i allargar el carrer Martí Franquesa, un estudi de mobilitat per als dies de partit i els vianants, evita demolir la cases de Pintor Tapiró-Cardenal Reig i un pla per a les prostitutes.

La remodelació del Camp Nou, més a prop
La fastuosa remodelació del Camp Nou encarregada a l'arquitecte britànic Norman Foster està més a prop després de l'acord d'aquest dimarts. Tot i que Hereu no ha volgut concretar xifres, es parla que les plusvàlues que generarà l'operació seran d'entre 150 i 200 milions d'euros, una quanitat que permetrà al club afrontar la reforma del seu estadi i contruir el nou Palau Blaugrana, que s'aixecarà als terrenys de l'actual. Les 7,06 hectàrees d'equipament esportiu que es veurà afectata a les Corts es reposaran, segons l'Ajuntament, en "una o diverses ubicacions" de Montcada i Reixac, on es construirà un nou equipament esportiu al costat del riu Besòs i la depuradora. El club aportarà 30 milions d'euros a les administracions per comprar el sòl.

A banda de l'oposició de les associacions de veïns, ni ICV-EUiA, soci del PSC al Govern municipal, ni PP han avalat l'acord. Ricard Gomà, líder dels ecosocialistes a l'Ajuntament, ha lamentat que "les expectatives de benefici per al Barça passin per davant de les necessitats de la ciutat”. Segons Gomà el pacte subscrit suposa un "claríssim incompliment del Pla d'Habitatge que acabem d'aprovar com a Ajuntament". Gomà ha recordat que el Pla recull el compromís de “tendir a assolir una reserva d’habitatge de protecció d’entre el 50 i el 60% del sostre residencial edificable en els nous projectes de desenvolupament urbà”, i ha assegurat que “en aquest projecte era perfectament possible donar compliment a aquest objectiu”. Gomà ha advertit, a més, que un 10% de l’habitatge protegit serà de preu concertat i un altre 10% de l’anomenat ‘concertat català’, “situats pràcticament a la franja de preus de mercat lliure”.

No hay comentarios: